Hva er deflasjon?
Deflasjon oppstår når prisene i markedet faller over en lengre periode og er det motsatte av inflasjon, hvor prisene øker. Deflasjon oppstår som et resultat av at makroøkonomien opplever en nedgangsperiode eller en lavkonjunktur.
Når folk opplever en trang økonomi i hverdagen, vil kutt i levekostnader og annet forbruk være et naturlig tiltak. Reduksjon i forbruk og etterspørsel vil i sin tur føre til at bedrifter senker prisene for å stimulere kjøp. Denne prosessen kalles for deflasjon.
Hvorfor blir det deflasjon?
Det er flere årsaker til at deflasjon kan oppstå.
Usikkerhet i fremtiden: En av de viktigste årsakene er en reduksjon i etterspørselen etter varer og tjenester grunnet usikkerhet i den økonomiske fremtiden. Det er en naturlig trend som oppstår når forbrukere har mindre å rutte med på grunn av økte priser, høy arbeidsledighet eller strammere kredittvilkår.
Overproduksjon: En annen årsak til deflasjon kan være overproduksjon av varer. Dette skjer når det produseres et større antall varer enn det markedet kan absorbere. For å kvitte seg med for mye varer, senker bedriftene prisene. Dette skaper et deflasjonstrykk i økonomien.
Endringer i valutakurser: kan også påvirke prisnivået. Hvis en nasjonal valuta blir sterkere enn andre valutaer, kan det føre til at importerte varer blir billigere. Dette kan igjen føre til at prisene på hjemlige varer senkes for å være konkurransedyktige