Hva er inflasjon?
Inflasjon refererer til en økning i priser på varer og tjenester over en periode, noe som fører til at kjøpekraften reduseres. Dette kan skyldes en rekke faktorer, inkludert økt etterspørsel, stigende kostnader for produksjon og økte avgifter. Det motsatte av inflasjon kalles deflasjon, og betyr at det generelle prisnivået faller.
Høy inflasjon kan føre til en økning i levekostnadene og en reduksjon i økonomisk vekst, mens lav inflasjon kan bidra til stabil økonomisk vekst. Det er derfor viktig for sentralbankene å overvåke og regulere inflasjonen for å opprettholde en stabil økonomi.
Målet for pengepolitikken er at en årlig vekst i konsumprisene på rundt 2 prosent.
Hvorfor blir det inflasjon?
Inflasjon oppstår når det er en økning i tilbudet av penger i økonomien sammenlignet med et begrenset tilbud av varer og tjenester. Dette fører til en økning i etterspørselen etter varer og tjenester, noe som igjen fører til en økning i prisene.
En annen faktorer som kan bidra til inflasjon kan være stigende kostnader knyttet til produksjon av varer og tjenester. Dette skjer som følge av høyere råvarepriser, lønnsøkninger og økte avgifter og skatter. Det er viktig å merke seg at inflasjon kan påvirke økonomien både positivt og negativt, avhengig av nivået og tidsperiode det oppstår i.
Hvorfor det oppstår inflasjon kan skyldes flere årsaker, her forklarer vi noen:
Høy etterspørsel:
Folk ønsker å kjøpe mer enn bedrifter og bedrifter kan produsere.
For rask og omfattende utvidelse av pengemengden: Hvis sentralbanken i et land forsyner store mengder penger raskere enn produksjonstakten øker, så stiger prisene mens verdien av penger synker.
Forventninger til økte priser:
Hvis husholdninger og bedrifter tror at prisene i samfunnet vil øke, kan det hende de ansatte ønsker å bli kompensert med høyere lønn, noe som gjør at bedriftene igjen må kompensere med økte priser. Da kan økonomien havne i en vanskelig å bryte en oppadgående spiral med økte priser og lønninger. Det er derfor mulig å skape inflasjon ved å forvente det.
Stigende produksjonskostnader:
Bedrifter kan bli tvunget til å øke prisene på tjenester og varer dersom produksjonskostnadene blir dyrere. Dette kan skje som følge av for eksempel økte råvarepriser, økte energipriser eller at lønningene har steget.
Inflasjonen i Norge
Per skrivende stund (feb.2023) er Inflasjonen i Norge relativt høy i forhold til et normalår, men den har dempet seg betydelig siden oktober i år. Mellom oktober 2021 og 2022 lå prisveksten på hele 7.5 %. Dette er betydilg mye høyere enn det som er ønskelig i en normal situasjon (2 prosent)
Når det generelle prisnivået stiger, er det inflasjon i Norge. Prisnivået måles på månedlig basis og kalles Konsumprisindeksen.
Her kan du se dagens konsumprisindeksen og hva som tidligere har vært.
https://www.ssb.no/priser-og-prisindekser/konsumpriser/statistikk/konsumprisindeksen