Når gjelden kjennes tung og vanskelig, kan det å forhandle med kreditoren være en løsning. Vi gir deg i denne artikkelen våre fem beste tips for å lykkes i forhandlingen!
1. Få oversikt over gjelden din og kreditorene dine
Først, start med å lage en liste over alle lån, kredittkort og andre gjeldsposter du har. Noter ned navnet på kreditoren, beløpet du skylder, rentesatsen og eventuelle tilleggsgebyrer. Dette vil hjelpe deg å få bedre oversikt og klarhet i din økonomiske situasjon, og kontroll på nøyaktig hvor mye du skylder og til hvem.
Her kan du også identifisere eventuelle feil eller unøyaktigheter i faktureringen fra kreditorene. Dette gjør det mulig å rette opp, og prioritere og planlegge betalingene dine bedre. Du kan identifisere høyrentegjeld som bør nedbetales først, og forhandle bedre betingelser med kreditorene for å redusere rentekostnader eller betalingsutsettelser. Ved å ha full kontroll og oversikt stiller du også sterkere i en forhandling.
Hvordan får du kontroll på økonomien? Vi gir deg 6 tips til hvordan du kan få kontroll på økonomien her!
2. Lag en realistisk nedbetalingsplan
Ved å vise kreditorene at du har oversikt over økonomien med en realistisk nedbetalingsplan vil du stille sterkere i forhandlingen. En nedbetalingsplan kan du bruke som grunnlag i forhandlingene.
Lag en nedbetalingsplan som tar for seg:
- Oversikt over dine utgifter med et budsjett
- Oversikt over gjeld, renter og gebyrer du betaler hver måned
- Tidsplan for nedbetaling
Identifiser hvor mye du realistisk sett kan betale tilbake, og hva som er den beste betalingsstrukturen for deg. Gjør deg også kjent med rettighetene dine som låntaker, slik at du kan forhandle på en informert måte.
3. Hva kan du forhandle om?
Når du forhandler med kreditorer, er det flere ting du kan forhandle om. Her er noen av de vanligste punktene:
- Rentebetingelser
Du kan forsøke å forhandle ned renten på gjelden din. Lavere rente vil redusere de totale kostnadene og gjøre tilbakebetalingen mer overkommelig.
- Nedbetalingsplan
Hvis du har problemer med å møte de nåværende betalingskravene, kan du forhandle om en endret nedbetalingsplan. Dette kan innebære lavere månedlige betalinger over en lengre periode for å gi deg mer pusterom.
- Betalingsutsettelse
Hvis du midlertidig ikke har mulighet til å møte betalingsforpliktelsene, kan du forhandle om en midlertidig betalingsutsettelse. Dette kan gi deg tid til å få orden på økonomien din før du fortsetter med betalingene.
- Refinansiering
I noen tilfeller kan det være mulig å forhandle om refinansiering av gjelden din. Dette innebærer å inngå en ny avtale med bedre betingelser, for eksempel lavere rente eller lengre nedbetalingstid. Om det er mulig å refinansiere gjelden din vil dette være en god løsning. Les mer om refinansiering her.
- Deloppgjør
Deloppgjør innebærer at du betaler en del av gjelden som et engangsbeløp i bytte mot en reduksjon i den totale saldoen. Dette kan være relevant hvis du har en betydelig gjeld og ønsker å redusere den samlede byrden.
- Reduksjon av gjeld
I noen tilfeller kan du forsøke å forhandle om en reduksjon i den totale saldoen du skylder. Dette kan være relevant hvis du er i en økonomisk vanskelig situasjon og ikke har mulighet til å betale.
*Det er likevel viktig å være realistisk og forberedt på at kreditoren kanskje ikke godtar forhandlingsforslagene dine.
4. Ta kontakt med kreditorer
Ta kontakt med kreditorene det gjelder, og gjør deg klar til forhandling. Når du forhandler med kreditorer, er ærlighet og transparens avgjørende. Gi en nøyaktig fremstilling av økonomien din og de utfordringene du står overfor.
Når du forhandler med kreditorer, bør du være åpen for alternative løsninger. Ved å være fleksibel og tenke utenfor boksen, øker du sjansen for å oppnå en avtale som er gunstig for begge parter.
5. Få skriftlig avtale – Alt skal være svart på hvitt!
Etter en forhandling er det viktig å få en skriftlig avtale som dokumenterer vilkårene og betingelsene dere har blitt enige om. Dette sikrer at begge parter har en klar forståelse av forpliktelsene. Les grundig gjennom avtalen før du signerer den, og sørg for at den er i samsvar med det som ble diskutert og avtalt under forhandlingen.
Har du spørsmål eller trenger veiledning?
Vi hjelper deg gjerne! Kontakt oss her.