Skip to content

Forbrukslån

Trenger du et forbrukslån for å betale for noe du ikke rekker å spare opp til? Forbrukslån er et godt alternativ når store, eller kanskje uforutsette utgifter dukker opp.

Les mer

Refinansiering

Med refinansiering kan du samle dyre smålån og kredittkortgjeld i et nytt lån med bedre betingelser og lavere rente. Få orden på økonomien med refinansiering med eller uten sikkerhet.

Les mer

Kredittkort

Ofte er det smartere å bruke et kredittkort enn et bankkort. Det følger også mange fordeler med ett kreditkort. Vi hjelper deg å finne det beste kredittkortet for deg!

Les mer

Boliglån

Eier du bolig eller fritidseiendom kan du søke om lån med sikkerhet i bolig. Med et boliglån får du mye lavere rente og lengre nedbetalingstid enn på lån uten sikkerhet.

Les mer

Kundeservice

Du skal alltid få god hjelp og veiledning av alle som jobber i Motty. Våre rådgivere vil hjelpe deg med din økonomi ut fra dine behov og forutsetninger.

Les mer

Alt du trenger å vite om foreldrepenger

Når du får barn har du etter folketrygden rett på foreldrepenger. Det finnes ulike regler, men også ulike vurderinger du som ny forelder må ta i sammenheng med permisjon og utbetaling av foreldrepengene. Bruk vår guide for å skaffe oversikt over de viktigste tingene du trenger å vite!

Hva er foreldrepenger

Foreldrepenger er penger som utbetales av NAV til foreldre i forbindelse med fødsel og den første perioden hjemme med nytt barn. De skal sikre foreldrene inntekt og utbetales til både mor og far/medmor når de tar ut permisjon for å være hjemme med barnet den første perioden. Det er viktig å huske på at foreldrepenger er en stønad du må søke om i forkant av fødselen. Det er også visse krav man må oppfylle for å få utbetalt foreldrepenger.

Foreldrepenger må heller ikke forveksles med barnetrygd. Det er penger som utbetales for å bidra til å dekke utgifter knyttet til å ha barn. Barnetrygd blir utbetalt automatisk, mens foreldrepenger må søkes om.

Som forelder kan du velge mellom å ta ut 80 prosent dekningsgrad og 100 prosent dekningsgrad. Hva som er mest gunstig å velge kommer an på

Det finnes mange forskjellige familiesituasjoner, og omtrent like mange variasjoner og punkter knyttet til regler om foreldrepenger. Derfor oppfordrer vi alle til å sette seg inn i hva som er gjeldene for sin situasjon. Dette er ikke en fullstendig oversikt over alle paragrafer og forbehold i loven om foreldrepenger, men et veldig godt sted å starte!

Hvem har krav på foreldrepenger

Det er flere forskjellige ting som kan spille inn på hvorvidt du har krav på foreldrepenger. De tre vanligste er:

  • Krav om å ha jobbet eller mottatt stønader som f eks sykepenger i minst 6 av de siste 10 månedene før du går ut i permisjon.
  • Krav om å ha en årsinntekt (gjennom arbeidsgiver eller stønader) på minst 55.739 kr. Dette er halvparten av grunnbeløpet som er satt i folketrygden.
  • Du må også bo i Norge og være del av folketrygden.

Hvis du ikke har hatt inntekt i minst 6 måneder før du ønsker å ta ut foreldrepengestønad men venter barn så kan du søke om engangsstønad. I motsetning til foreldrepenger blir engangsstønad utbetalt som en engangssum. Det er også viktig å vite at du kun har rett på en av disse stønadene, du kan ikke motta begge samtidig.

Når må du søke foreldrepenger?

Foreldrepenger er en ytelse du må søke om fra Nav. Det er ulike frister å forholde seg til, både for mor og far/medmor.

Mor: Det er anbefalt å søke om foreldrepenger 4-6 uker før du ønsker å få utbetalt pengene. Det aller tidligste du kan søke er i svangerskapsuke 22. Hvis du skal ha planlagt keisersnitt skal du bruke den datoen som termindato i søknaden. Det aller seneste tidspunktet du kan søke om foreldrepenger er 3 måneder etter du har gått ut i permisjon for å være hjemme med barnet. Da får du utbetalt stønad for hele perioden. Hvis du søker senere enn dette vil du få utbetalt færre dager med foreldrepenger.

Far/medmor: Også som far/medmor er det anbefalt å sende inn søknad 4–6 uker før du ønsker å få foreldrepengene. Som far eller medmor er det tidligste du kan søke om foreldrepenger når barnet blir født. I og med at man som oftest har sin permisjon på et senere tidspunkt enn mor søker man om foreldrepengene før man selv går ut i permisjon. For far/medmor er det også en annen frist du må ha oversikt over.

Hvis du skal få barn eller har fått barn fra og med 1. oktober må du søke om foreldrepenger senest 3 måneder etter du skal ta ut permisjonen.

Hvis du har fått barn før 1. oktober må du søke om foreldrepenger senest den dagen mor har sin siste dag på feriepenger.

Svaret på søknaden din vil tidligst komme 4 uker før perioden du er hjemme med barnet starter. Dette skjer for å kunne bruke ferske opplysninger om inntekten din i beregningen av foreldrepengene.

Utbetaling av foreldrepenger

Utbetalingen av foreldrepenger skal som sagt erstatte lønn i perioden du er hjemme med nytt barn. Stønaden utbetales innen den 25. hver måned.

Det tidligste tidspunktet du kan ta ut foreldrepenger er 12 uker før fødselen, og senest 3 uker før fødsel. Vit også at hvis du tar ut foreldrepenger i løpet av svangerskapspermisjon før de tre siste ukene  fører det til at perioden du har med foreldrepenger kortes ned tilsvarende dager.

Som far eller medmor kan du ikke ta ut foreldrepenger de første 6 ukene etter fødsel.

Ved adopsjon vil uttaket av foreldrepenger først gjøres når dere overtar omsorgen for barnet.

Det vanligste er selvfølgelig å ta ut foreldrepengene løpende fra man begynner foreldrepermisjonen. Reglene sier imidlertid at de må tas ut innen tre år etter at fødselen eller omsorgsovertakelsen finner sted. Stønader som ikke er tatt ut innen det faller bort.

Hvordan beregnes det?

Som arbeidstaker eller frilanser regnes foreldrepengene du har krav på ut fra gjennomsnittet av lønnen din de siste 3 månedene før du tar ut foreldrepenger. Hvordan det foregår er at arbeidsgiver sender en inntektsmelding til NAV. Den er grunnlaget for beregningen av hva du har krav på.

For frilansere og selvstendig næringsdrivende tar NAV utgangspunkt i den pensjonsgivende årsinntekten din fr de siste tre årene og beregner et gjennomsnitt av dette.

Hvis du jobber timebasert og får lønn basert på antall arbeidstimer skal månedsinntekten din gjøres om til sykepengegrunnlag per dag. Så skal det grunnlaget deles ut på faktiske arbeidsdager du har hatt i beregningsperioden. Og slik beregnes også grunnlaget for foreldrepengene.

Du kan maks dekke seks ganger grunnbeløp med foreldrepenger. Grunnbeløpet er satt til 111.477 kr, så det du maksimalt får dekket er 668.862 kr.

Får man feriepenger av foreldrepenger?

Når du benytter deg av tilbudet om foreldrepenger fra NAV har du også krav på at foreldrepengene brukes som grunnlag for feriepenger. Feriepengene utgjør 10,2% av brutto foreldrepenger for de første 12 ukene ved 100% dekningsgrad eller av de første 15 ukene ved u80% dekningsgrad. Disse tas ut om feriepenger neste kalenderår, etter loven om feriepenger.

Du kan velge om du vil forskyve foreldrepermisjonen og dermed også utbetalingen av foreldrepenger når du tar ferie. Men du kan også få utbetalt feriepenger og foreldrepenger samtidig.

Konklusjon

Her har vi samlet viktige punkter å huske på når det kommer til foreldrepenger. Det aller viktigste å være klar over er at det er en ytelse man må søke om til NAV på egenhånd. Det er viktig å sette seg inn i frister og krav for å få utbetalt foreldrepenger når du trenger dem. Basert på hva foreldresituasjonen din er vil det være ulike regler. Det som er presentert her er knyttet til de mest generelle forholdene Det gir likevel en god pekepinn til hva som er lurt å sette seg inn i før man går ut i foreldrepermisjon.

Sara Carlsson

Les mer om Sara

Del denne guiden

Nyttige artikler

Hva er forskjellen på kausjonist og realkausjonist? 

Kausjonist og realkausjonist er to ulike måter å stille sikkerhet for et lån. En kausjonist er en person som gir banken en garanti om å nedbetale lånet dersom låntakeren ikke klarer å betale det selv. Mens en realkausjonist stiller sikkerhet for lånet gjennom pant i fast eiendom, som bolig eller hytte.  Hva er kausjonist?  En...

Pant i bil – hva bør du tenke på?

Når du tar opp et lån i banken kan du velge å stille med sikkerhet, og da er det vanlig med pant i bolig eller bil. Velger du å pantsette bilen betyr det at långiveren har rett til å ta over bilen dersom du ikke klarer å betale lånet. Det kan være en nyttig løsning,...

Hvilke inntekter er skattefrie i 2024?

Du kan motta skattefrie inntekter fra flere kilder og gjennom småjobber i løpet av et år. Vi tar deg gjennom hvilke inntekter som er skattefrie og gir deg eksempler på skattefrie småjobber!  Hva er skattefri inntekt? Skattefri inntekt er inntekt som enkeltpersoner mottar som ikke må skattes av. Dette kan være alt fra visse typer...

Vis flere artikler