Skip to content

Forbrukslån

Trenger du et forbrukslån for å betale for noe du ikke rekker å spare opp til? Forbrukslån er et godt alternativ når store, eller kanskje uforutsette utgifter dukker opp.

Les mer

Refinansiering

Med refinansiering kan du samle dyre smålån og kredittkortgjeld i et nytt lån med bedre betingelser og lavere rente. Få orden på økonomien med refinansiering med eller uten sikkerhet.

Les mer

Kredittkort

Ofte er det smartere å bruke et kredittkort enn et bankkort. Det følger også mange fordeler med ett kreditkort. Vi hjelper deg å finne det beste kredittkortet for deg!

Les mer

Boliglån

Eier du bolig eller fritidseiendom kan du søke om lån med sikkerhet i bolig. Med et boliglån får du mye lavere rente og lengre nedbetalingstid enn på lån uten sikkerhet.

Les mer

Kundeservice

Du skal alltid få god hjelp og veiledning av alle som jobber i Motty. Våre rådgivere vil hjelpe deg med din økonomi ut fra dine behov og forutsetninger.

Les mer

hva er tinglysning?

Tinglysing er en offentlig registrering og kunngjøring av en avtale om rettigheter og forpliktelser som angår fast eiendom, ulike  typer løsøre, arv- og gavedisposisjoner, samt ektepakter og eventuelt samboer og partnerskapskontrakter. Det er videre vanlig å tinglyse festeavtaler, veiretter osv.

Å tinglyse medfører også en avgift som kalles tinglysningsgebyr. Ved kjøp av eiendom og motorkjøretøy hvor man låner penger til kjøpet krever bankene at det tinglyses et pant i offentlig tinglysningsregister som eiendomsregisteret, grunnboka, motorvognregisteret og løsøreregisteret. Et slikt pant benevnes som et pantedokument og vil sikre partene og avtalen som er inngått.

Tinglysning av eiendom.

Det er viktig å tinglyse eiendomsrett, festeavtale og også andre rettigheter og servitutter til en eiendom. På den måten blir rettighetene et rettsvern hvilket i praksis betyr at du beskytter eierskapet eller rettigheten din mot andre som kan påberope seg å ha den samme rettigheten.

Kjøper man en eiendom er det faktisk nødvendig å tinglyse eiendomsoverdragelsen (kjøpet) i grunnboken. På denne måten sikrer man sine rettigheter til eiendommen.

Så snart tinglysningen er gjennomført og registrert i grunnboken som er et offentlig register kan hvem som helst få informasjon om hvem som er registrert som hjemmelshaver til eiendommen. En tinglysning gir deg kort og godt et gyldig uomtvistelig rettsvern.

Foruten å gi rettsvern vil en tinglysning gi gode holdepunkter for hva rettighetene faktisk inneholder. Det er ikke uvanlig at avtaler kommer på avveie, man har glemt hvor man har de arkivert, husker ikke hva som ble avtalt osv. Er imidlertid rettigheten, festeavtalen eller andre avtaler tinglyst kan den enkelt og greit bestilles fra Statens Kartverk. Link finner du her: https://kartverket.no/eiendom/bestille-fra-grunnboken

*Ved kjøp av motorvogn er prinsippet det samme. Her registreres imidlertid eierskapet til kjøretøyet i Motorvognregisteret.

Hvordan tinglyse eiendom?

Når et skjøte er klart for tinglysning skal to eksemplarer sendes inn til Kartverket. Les mer på link her til kartverket.no https://kartverket.no/eiendom/overfore-eiendom

Du må enten sende det originale skjøtet og en kopi eller to originale. Benytter du en eiendomsmegler eller advokat, noe som er det mest vanlige vil disse ta seg av dette for deg.  Etter tinglysning vil det originale skjøtet bli returnert i bekreftet versjon til innsender.

Kilde: Kartverket.

Tinglysning av avtaler:

Hvorfor er det lurt å tinglyse viktige avtaler? Ved å tinglyse avtaler gir man kort fortalt rettsvern overfor utenforstående.  Kjøper man for eksempel en eiendom hvor naboeiendommen har en tinglyst veirett over din eiendom må du som kjøper faktisk respektere denne rettigheten selv om du kanskje ikke var kjent med denne informasjonen på forhånd.

Det er derfor viktig at du undersøker slike ting før du erhverver (kjøper) en eiendom eller rett og slett foretar en grundig sjekk i registre som Kartverket, Grunnboka og andre offentlige registre.  Benytter du deg av eiendomsmegler eller advokat pålegges ansvaret for å sjekke eventuelle tinglyste avtaler disse.

Nyttige artikler

Hva er reglene for lønnstrekk og hvordan stoppe det?

Hva er lønnstrekk?  Lønnstrekk er når arbeidsgiver holder tilbake en del av en ansatt sin lønn. Det samme gjelder om du får trygdeytelser – da kan du få lønnstrekk ved at NAV trekker pengene før utbetaling. Grunnen til at lønnstrekk skjer kan være forskjellige ting, som frivillige avtaler, gjeld eller lovpålagte trekk.  Noen ganger avtales...

Hvordan kan du forhandle renten på boliglånet ditt?

Å sikre deg en gunstig rente på boliglånet kan spare deg for tusenvis av kroner i renteutgifter over tid. Forhandlingen av renten er en viktig del av boliglånsprosessen, og det er flere faktorer som kan påvirke din forhandlingsposisjon. Her er noen viktige momenter å vurdere for å oppnå best mulig renteavtale! Vær en attraktiv låntaker:...

Avdragsfrihet på boliglån

Høye renter, økte priser og uforutsette hendelser kan gjøre det vanskelig å betale ned på boliglånet. Da kan avdragsfrihet være en midlertidig løsning.  Hva er avdragsfrihet?  Avdragsfrihet er en periode hvor du kun betaler renter og gebyrer på boliglån, og ikke avdragene. Avdrag er beløpet du nedbetaler på gjelden. Mens renter og gebyrer er beløpet du betaler...

Vis flere artikler