Skatteetaten sender ut skattemeldingen i mars hvert år. Om du har betalt for lite skatt i løpet av fjoråret må du betale tilbake restskatt. Vi tar deg gjennom ofte stilte spørsmål om restskatt og skattesmell.
Hva er restskatt?
Restskatt er beløpet du må betale hvis du har betalt for lite skatt i løpet av skatteåret. Dette kan skje hvis for eksempel inntektene dine har vært høyere enn forventet eller hvis du har fått for lite skattefradrag. Skatteetaten beregner restskatten etter at du har levert skattemeldingen, og du vil da motta en oppgave som viser hvor mye du skylder. Les mer om alt du trenger å vite om skatt her.
Når må restskatt betales?
Hvis du har fått baksmell lønner det seg å forhåndsbetale denne innen 31.05 for å unngå renter. Fristen for å betale er tre uker etter skatteoppgjøret ditt var klart, men likevel tidligst 20. august. Skylder du mer enn 1000 kroner, deles summen opp i to terminer. Det betyr at dersom skatteoppgjøret ditt kommer i juni, er fristen for 1. termin 20. august og 2. termin 24. september.
Renten på restskatt er ikke særlig høy, så det er ikke veldig problematisk med mindre du skylder store summer. Hvis du vet du får restskatt og du har satt av penger anbefaler vi å bare betale det med en gang. Dersom du må betale restskatt vil du få en faktura med betalingsinformasjon i god tid før forfallsfristen.
Hvor mye kan man dele opp restskatt?
Skylder du mer enn 1000 kroner, deles summen opp i to terminer automatisk.
Kan man utsette skattebetaling?
Du kan søke om utsettelse av skattebetaling, men det er en del vilkår som må oppfylles. Hvis du trenger utsettelse på restskatten så kan du ta kontakt med ditt skattekontor for å høre om mulighetene.
Restskatt nedbetalingsplan
“Privatpersoner og næringsdrivende kan søke om betalingsavtale, men det er strenge vilkår for å få en slik avtale” står det på Skatteetaten sine sider.
Hva burde man gjøre om man ikke har råd til restskatt?
Hvis du ikke betaler før fristen, må du betale forsinkelsesrenter. Det er ingen vei utenom restskatt og den må betales uansett. Det er heller ingen måte å få den redusert, med mindre du har krav på fradrag. Skatteetaten har laget en egen veileder slik at du kan finne ut hvilke fradrag du kan ha krav på her. Fradragsveilederen gir deg oversikt over noen av de vanligste utgiftene du kan trekke fra. Huk av for spørsmål som gjelder deg, og se hvilke fradrag du kan ha krav på.
Fordi du får en ganske lang frist har du også mulighet til å skaffe så mye penger som mulig. Du kan for eksempel:
- Selge ting du ikke trenger
- Ta på deg småjobber
- Bruke feriepengene
- Be om avdragsfrihet hvis du har boliglån
- Låne penger
Burde man låne penger for å tilbakebetale restskatt?
Eier du bolig kan det være greit å sjekke om du kan ta opp lån med sikkerhet i boligen, dette kan være et lån med forholdsvis gunstig rente, slik at kostnadene ikke blir så dyre.
Dersom du ikke eier egen bolig, kan du eventuelt ta opp et forbrukslån eller kredittlån. Dette er ofte siste utvei, siden lån som dette kan ha forholdsvis høy rente. Sørg i så fall for at du tar opp lån uten sikkerhet med best mulig rente.
Du kan betale ned restskatten med lånte penger, og deretter betale ned på lånet. Dette vil som regel ikke merkes like godt på økonomien, som dersom du må betale hele restskatt-summen på en gang.
Tvangssalg og påleggstrekk
Dersom du ikke kan eller vil betale restskatten din, finner Skatteetaten alltid en måte å inndrive pengene på. Det er blant annet noe som heter påleggstrekk, noe som går ut på at arbeidsgiveren din blir bedt om å sette til side et visst beløp av lønnen din, og dette går til Skatteetaten.
Eventuelt kan kommunekassereren ta utlegg i skyldners formuesgoder. Disse eiendelene vil deretter begjæres tvangssolgt, slik at pengene kan inndrives.
Har du ikke råd til å betale tilbake baksmellen?
Vi i Motty sammenligner priser i bankene og sikrer deg de beste betingelsene. Bruk vår lånekalkulator for å se hvor mye du kan låne. Å søke lån uten sikkerhet på nett skal være en enkel og effektiv prosess, men vi er her uansett for å hjelpe hvis du trenger veiledning, tips og gode råd.