Belåningsgraden betyr ganske enkelt hvor stort boliglån du har i boligen i forhold til boligens markedsverdi. Du beregner belåningsgraden ved å ta summen for ditt totale boliglån og dele den på verdien av boligen din.
Hva er belåningsgrad?
Belåningsgraden forteller hvor mye av boligen som er finansiert av et lån. Belåningsgraden endres over tid når du betaler ned på boliglånet, låner mer på boligen din eller hvis boligen din øker eller synker i verdi. Når du tar opp lån i banken, er belåningsgraden grunnlaget for hvilken rente du får på lånet.
Belåningsgrad på bolig
Du kan spare mye på boliglånsrenten om du har en lav belåningsgrad. Siden belåningsgraden er grunnlaget for hvilke lånebetingelser du får, vil bankene vurdere verdien på boligen din når du søker om boliglån. Dette gjør de vanligvis ved automatisk innhenting av markedsverdien av din bolig. Noen ganger vil banken be deg om dokumenter som verdivurdering eller e-takst fra eiendomsmegler.
Når du søker om et vanlig boliglån kan ikke banken gi deg et lån med høyere belåningsgrad enn 85%. Noe som betyr at du minst må ha 15% av summen i egenkapital.
Hvordan regne ut belåningsgraden?
For å beregne belåningsgraden, tar du det totale beløpet du har i boliglån og deler det på boligens markedsverdi. Resultatet gir deg en prosentandel som representerer belåningsgraden din.
Belåningsgrad formel: Boliglån delt på boligens markedsverdi.
Eksempel på beregning av belåningsgrad
La oss si at boligen din har en markedsverdi på 4 000 000 kroner. Boliglånet du har tatt er på 3 000 000 kroner.
For å finne belåningsgraden deler du boliglånet på boligens markedsverdi: Du beregner belåningsgraden ved å dele 3 000 000 kroner på 4 000 000 kroner.
Belåningsgraden i dette tilfellet blir 0,75 = 75 %.
Anbefalt belåningsgrad
En lav belåningsgrad er generelt anbefalt, da det gir deg flere fordeler. For eksempel, hvis din belåningsgrad er under 60 %, kan du ofte få bedre lånebetingelser, som lavere rente og mulighet til avdragsfrihet. Dette kan være gunstig hvis du har behov for økonomisk fleksibilitet, som for eksempel ved refinansiering av boliglånet ditt.
En høy belåningsgrad kan på den andre siden begrense dine muligheter til å refinansiere lånet eller få avdragsfrihet. Dette er fordi banken anser et høyere lån i forhold til boligens verdi som en større risiko.
Les også: Slik går du frem med avdragsfrihet på boliglånet
Hvordan påvirker belåningsgrad renten din?
Jo høyere belåningsgrad, jo høyere rente må du betale fordi banken tar større risiko. Lav belåningsgrad gir lavere rente og flere lånemuligheter. Hvis du har lav belåningsgrad, står du sterkere i forhandlinger og kan få bedre lånevilkår.
Refinansiering av lån med lav rente
Ofte stilte spørsmål:
Hva er en god belåningsgrad?
En god belåningsgrad er vanligvis under 60 %, da dette gir deg bedre lånebetingelser og større økonomisk fleksibilitet.
Hva betyr boliglån 75 %?
Boliglån 75 % betyr at lånet utgjør 75 % av boligens markedsverdi. For eksempel, hvis boligen din er verdt 1 000 000 kr, vil et boliglån på 750 000 kr gi en belåningsgrad på 75 %.
Hva betyr 60 % belåningsgrad?
En belåningsgrad på 60 % betyr at boliglånet ditt utgjør 60 % av boligens markedsverdi. Dette er ofte sett på som en trygg belåningsgrad som gir deg bedre lånebetingelser og reduserer risikoen for banken.