Alt du behøver å vite om feriepenger
Når du tar ferie har du teknisk sett ikke rett på lønn mens du har fri. Det du får utbetalt den tiden du har ferie er feriepenger. Summen beregnes ut ifra hva du tjente året før. Det kan være mye å sette seg inn i, så her vil vi gå gjennom hva feriepenger innebærer og viktige ting å vite om ordningen!
Hva er feriepenger?
Feriepenger er penger som blir utbetalt i stedet for lønn den perioden du tar ferie i løpet av et arbeidsår. Året før du tar ut ferien kalles opptjeningsåret, og det er lønnen i det året som gir grunnlaget for hva du får i feriepenger når du tar ut fri. Det er en gode for arbeidstakere som er lovbestemt i ferieloven som gir folk muligheten til å ha ferie.
Feriepengene kan ikke være inkludert i løpende lønn, og det blir heller ikke utbetalt som et tillegg til den månedlige lønnen. Det er lovfestet at feriepengene skal utbetales som en erstatning for lønn i den gjeldende ferieperioden.
Prosentvis utregning av feriepenger
Når arbeidsgiver utbetaler feriepenger er det ulike faktorer som spiller inn på hvor mye du får. Det som derimot er standard uansett alder og lengde på ferien er at du har krav på minst 10,2 % av feriepengegrunnlaget utbetalt.
- Ferieloven sier at man skal ha 4 uker ferie, og de som kun har ferie etter ferieloven får 10,2 % av feriepengegrunnlaget.
- Har du 5 uker ferie får du som utgjør feriepengene 12 % av feriepengegrunnlaget.
- Følger arbeidsgiver tariff er det vanlig å få 12 %.
- Hvis du er over 60 år skal du få utbetalt 12,5 % av feriepengegrunnlaget fra forrige arbeidsår når du får 4 uker ferie. Får du 5 ferieuker har du krav på 14,3 %.
Når skjer utbetalingen av feriepengene?
Ferieloven sier enkelt og greit at feriepengene skal utbetales når ferien avvikles. I teorien betyr det at hvis du tar ut tre uker ferie i juli, så skal du få feriepenger for tre uker, og vanlig lønn for den siste uken. I det tilfellet ville feriepengene bli utbetalt siste vanlige lønningsdag før ferien finner sted.
Det aller vanligste er likevel at bedriften utbetaler feriepenger til alle ansatte i en bestemt måned. Ofte skjer det i mai, juni eller juli, uavhengig av når ferien faktisk tas ut.
Beregning av feriepenger
Når du skal regne ut hva du får i feriepenger må du først finne feriepengegrunnlaget ditt. Det finner du enklest ved å se på lønnsslippen fra årsskiftet. Der står det svart på hvitt hva feriepengegrunnlaget ditt er. Det beregnes også feriepenger av bonus og provisjon.
Utbetalinger i sammenheng med reiseutgifter, losji og feriepenger som er utbetalt i løpet av opptjeningsåret skal derimot ikke beregnes inn i feriepengegrunnlaget.
Det kan være litt komplisert å regne ut hva du skal ha i feriepenger. Ferieloven tar utgangspunkt i at en uke består av seks virkedager. Derfor må du ta utgangspunkt i at du har 4 uker og 1 dag ferie hvis du har ferie etter minimumskravet i ferieloven.
Ved utbetalingen av feriepengene må du trekkes i lønn for 4 uker og 1 dag den aktuelle måneden. Du utbetales derfor feriepengene du har krav på, men trekkes i lønn for de tilsvarende dagene. Regnestykket kan se slik ut:
Brutto månedslønn + feriepenger − ((brutto månedslønn ÷ 26) × 25)
Du tar altså brutto månedslønn i ferieåret pluss (brutto månedslønn i opptjeningsåret × 0,102) og trekker fra (brutto månedslønn i ferieåret delt på antall virkedager × antall feriedager du tar ut)
Får man feriepenger av sykepenger?
Kort fortalt: ja, det gjør du. I løpet av et år har man som oftest krav på 16 dager med sykepenger fra arbeidsgiver. Dette kalles arbeidsgiverperioden. Sykepengene som betales av arbeidsgiver skal også arbeidsgiver betale feriepenger for året etter. Deretter betaler folketrygden sykepenger for opp til 48 sykedager. Disse sykepengene har du også krav på feriepenger av i ferieåret, og pengene utbetales av folketrygden.
Du kan maksimalt få utbetalt feriepenger for 48 sykepengedager i hvert opptjeningsår. Hvis sykdomsperioden går over to kalenderår får du kun utbetalt feriepenger av de sykedagene du har hatt i forrige kalenderår. De dagene som går over i neste kalenderår regnes til et nytt opptjeningsår.
Skatter man av feriepenger?
Feriepenger er alltid skattepliktig inntekt det året de utbetales. Det regnes som en del av grunnlaget for beregning av skatten i opptjeningsåret. Grunnen til at mange stiller spørsmål rundt dette er nok fordi feriepenger som utbetales året etter opptjeningsåret (som er det vanligste) er trekkfrie. Du trekkes ikke i skatt av feriepengene når de utbetales, i stedet skatter du litt mer gjennom resten av året.
Feriepenger som utbetales i løpet av opptjeningsåret er imidlertid trekkpliktig. Det er viktig å huske på hvis du slutter i jobben og feriepengene utbetales sammen med siste lønning samme år.
Feriepenger ved oppsigelse
Som nevnt skal feriepenger utbetales ved siste vanlige lønningsdag når du slutter i jobben. Dette står lovfestet i ferieloven. Likevel skal skattemyndighetene ha uttalt at arbeidsgiver og taker fritt kan avtale et senere tidspunkt for utbetaling hvis feriepengene ikke lar seg beregne ved siste lønningsdag.
Ved oppstart i ny jobb vil ikke arbeidstaker får utbetalt feriepenger av den nye arbeidsgiveren det første året, hvis de tar ut ferie. Da er det feriepengene som ble utbetalt av den gamle arbeidsgiveren som er ment å benyttes.
Konklusjon
Feriepenger er en lovpålagt sum du får i stede for lønn de ukene du tar ferie. Det er en ordning som skal gjøre det mulig for deg som arbeidstaker å ta ferie, selv om du ikke får utbetalt lønn den perioden. Det er ulike faktorer som påvirker hvor mye du får utbetalt, men alle har krav på minst 10,2 % av opptjent lønn forrige år.