Skip to content

Vartojimo Paskola

Kreipkitės dėl paskolos. Gaukite papildomų lėšų, kai atsiranda didelių ar nenumatytų išlaidų.

Skaityti Daugiau

Refinansavimas

Refinansavimo dėka galite sujungti daug brangių paskolų į vieną pigesnę ir atsikratyti kredito kortelių skolos. Sutvarkykite savo finansus refinansuodami – su užstatu ar be jo.

Skaityti Daugiau

Kredito kortelė

Naudodami kredito kortelę gaukite papildomų lėšų bet kokiam tikslui. Susipažinkite su kredito kortelių privalumais.

Skaityti Daugiau

Būsto paskola

Jei turite būstą, galite kreiptis dėl paskolos su užstatu. Taip galite gauti daug mažesnes palūkanas ir ilgesnį grąžinimo terminą nei su paskola be užstato.

Skaityti daugiau

Heading

Lorem ipsum dolor itu it et al dolor ipsum.

Kontaktai

Motty gausite profesionalią pagalbą. Mūsų patarėjai padės Jums susitvarkyti finansus, atsižvelgdami į Jūsų poreikius. Užsiregistruokite neįpareigojančiam pokalbiui.

Skaityti Daugiau

Heading

Lorem ipsum dolor itu it et al dolor ipsum.

Hva er inflasjon?

Inflasjon refererer til en økning i priser på varer og tjenester over en periode,  noe som fører til at kjøpekraften reduseres. Dette kan skyldes en rekke faktorer, inkludert økt etterspørsel, stigende kostnader for produksjon og økte avgifter. Det motsatte av inflasjon kalles deflasjon, og betyr at det generelle prisnivået faller.

Høy inflasjon kan føre til en økning i levekostnadene og en reduksjon i økonomisk vekst, mens lav inflasjon kan bidra til stabil økonomisk vekst. Det er derfor viktig for sentralbankene å overvåke og regulere inflasjonen for å opprettholde en stabil økonomi.

Målet for pengepolitikken er at en årlig vekst i konsumprisene på rundt  2 prosent.

Hvorfor blir det inflasjon?

Inflasjon oppstår når det er en økning i tilbudet av penger i økonomien sammenlignet med et begrenset tilbud av varer og tjenester. Dette fører til en økning i etterspørselen etter varer og tjenester, noe som igjen fører til en økning i prisene.

En annen faktorer som kan bidra til inflasjon kan være stigende kostnader knyttet til produksjon av varer og tjenester. Dette skjer som følge av høyere råvarepriser, lønnsøkninger  og økte avgifter og skatter. Det er viktig å merke seg at inflasjon kan påvirke økonomien både positivt og negativt, avhengig av nivået og tidsperiode det oppstår i.

Hvorfor det oppstår inflasjon kan skyldes flere årsaker, her forklarer vi noen:

Høy etterspørsel:

Folk ønsker å kjøpe mer enn bedrifter og bedrifter kan produsere.

For rask og omfattende utvidelse av pengemengden: Hvis sentralbanken i et land forsyner store mengder penger raskere enn produksjonstakten øker, så stiger prisene mens verdien av penger synker.

Forventninger til økte priser:

Hvis husholdninger og bedrifter tror at prisene i samfunnet vil øke, kan det hende de ansatte ønsker å bli kompensert med høyere lønn, noe som gjør at bedriftene igjen må kompensere med økte priser. Da kan økonomien havne i en vanskelig å bryte en oppadgående spiral med økte priser og lønninger. Det er derfor mulig å skape inflasjon ved å forvente det.

Stigende produksjonskostnader:

Bedrifter kan bli tvunget til å øke prisene på tjenester og varer dersom produksjonskostnadene blir dyrere. Dette kan skje som følge av for eksempel økte råvarepriser, økte energipriser eller at lønningene har steget.

Inflasjonen i Norge

Per skrivende stund (feb.2023) er Inflasjonen i Norge relativt høy i forhold til et normalår, men den har dempet seg betydelig siden oktober i år. Mellom oktober 2021 og 2022 lå prisveksten på hele 7.5 %. Dette er betydilg mye høyere enn det som er ønskelig i en normal situasjon (2 prosent)

Når det generelle prisnivået stiger, er det inflasjon i Norge.  Prisnivået måles på månedlig basis og kalles Konsumprisindeksen.

Her kan du se dagens konsumprisindeksen og hva som tidligere har vært.

https://www.ssb.no/priser-og-prisindekser/konsumpriser/statistikk/konsumprisindeksen

Naudingi straipsniai

Hva er reglene for lønnstrekk og hvordan stoppe det?

Hva er lønnstrekk?  Lønnstrekk er når arbeidsgiver holder tilbake en del av en ansatt sin lønn. Det samme gjelder om du får trygdeytelser – da kan du få lønnstrekk ved at NAV trekker pengene før utbetaling. Grunnen til at lønnstrekk skjer kan være forskjellige ting, som frivillige avtaler, gjeld eller lovpålagte trekk.  Noen ganger avtales...

Hvordan kan du forhandle renten på boliglånet ditt?

Å sikre deg en gunstig rente på boliglånet kan spare deg for tusenvis av kroner i renteutgifter over tid. Forhandlingen av renten er en viktig del av boliglånsprosessen, og det er flere faktorer som kan påvirke din forhandlingsposisjon. Her er noen viktige momenter å vurdere for å oppnå best mulig renteavtale! Vær en attraktiv låntaker:...

Avdragsfrihet på boliglån

Høye renter, økte priser og uforutsette hendelser kan gjøre det vanskelig å betale ned på boliglånet. Da kan avdragsfrihet være en midlertidig løsning.  Hva er avdragsfrihet?  Avdragsfrihet er en periode hvor du kun betaler renter og gebyrer på boliglån, og ikke avdragene. Avdrag er beløpet du nedbetaler på gjelden. Mens renter og gebyrer er beløpet du betaler...

Rodyti daugiau straipsnių