Når du har manglende kapital for et lån kan løsningen være en medlåntaker. Det er ofte vanlig at en forelder stiller som medlåntaker for at hovedlåntakeren skal få bedre lånebetingelser. Men hvordan fungerer det egentlig?
Foreldre som medlåntaker – Hvordan fungerer det?
Om du ikke har nok egenkapital til å få et lån hos banken kan det være en løsning at en av foreldrene dine stiller opp som medlåntaker. På et boliglån må du ha 15% av kjøpesummen i egenkapital, og om du ikke har dette spart opp vil du slite med å få et lån av banken, og da kan en medlåntaker være til hjelp.
En medlånstaker vil være ansvarlig for lånet sammen med hovedlånetakeren. Ansvaret vil være likt fordelt mellom hovedlåntaker og medlåntaker. Mange velger å bruke foreldre som medlåntaker for å gi banken mer sikkerhet, sånn at hovedleietaker får bedre lånebetingelser.
Det er viktig å huske på at en medlåntaker blir ansvarlig for at hele lånet tilbakebetales, og ikke bare den manglende egenkapital.
Hvem kan stå som medlåntaker?
Oftest er det foreldre eller samboer, samt nær familie som står som medlåntaker, men det er mulig for andre å være det også. Om man kjøper bolig sammen med en partner vil man ofte ta hver sin del av lånet.
Privat lån mellom foreldre og barn
En privat låneavtale mellom forelder og barn er ofte et godt alternativ til å stille som kausjonist. Private låneavtaler blir laget uten en tredjepart til stede, og blir inngått for å sikre den som låner ut penger for negative konsekvenser dersom lånet ikke blir tilbakebetalt.
Når en forelder låner penger til barnet sitt har man ikke en offentlig sikkerhet som en bank har. Å formalisere lånet i form av en avtale vil derfor være smart for å sikre seg mot at avtalen ikke blir holdt og lånet ikke blir tilbakebetalt. Det bør derfor komme tydelig frem i avtalen når og hvordan lånet skal nedbetales, og hva som skjer hvis det ikke tilbakebetales.
Lån med sikkerhet i foreldres bolig
Har du manglende egenkapital og ingen egen bolig å stille sikkerhet i, vil du kunne stille med sikkerhet i bolig til foreldre eller nær familie. Dette kalles for realkausjon og er den vanligste formen for kausjon. Det vil si at banken får en tilleggssikkerhet i kausjonistens bolig om lånet ikke skulle tilbakebetales.
Hva er forskjellen på medlåntaker og kausjonist?
Medlåntaker og kausjonist er to begreper som ofte blandes sammen. Men det å være medlåntaker innebærer mer ansvar på et høyere nivå enn om man er kausjonist. Hovedforskjellen er at en kausjonist må garantere for deler av eller hele lånet, og vil bare holdes ansvarlig om lånet misligholdes. Mens medlåntakeren vil være ansvarlig for hele lånet på lik linje med hovedlåntaker. Kausjonisten vil kunne fjerne ansvaret sitt etterhvert som låntakeren betaler ned lånet, mens medlåntakeren vil være ansvarlig helt til lånet er fullstendig nedbetalt.