Det er mulig å søke lån selv om du er student, men før du søker er det viktig at du tenker over hvordan du skal betale tilbake lånet. Vi tar deg gjennom mulighetene dine!
Forbrukslån når du er student
Et forbrukslån kan være en god løsning når du trenger ekstra finansiering, men det er også viktig at du vet at du kan håndtere nedbetalingen. Et forbrukslån har høyere rente enn for eksempel et boliglån, men lavere rente enn dyre kredittkort og smålån.
Det finnes eksempler på banker som gir lån uten sikkerhet, selv om søkeren ikke kan vise til fast inntekt. Dette er imidlertid ikke vanlig, og studenter uten fast inntekt havner ofte i samme kategori som arbeidsledige. En student som har fast inntekt, også fra deltidsarbeid, blir derimot vurdert på lik linje med andre søkere som har fast inntekt. Les mer om forbrukslån uten inntekt her.
Hva er lån uten sikkerhet?
For å få lån må vi ofte gi en garanti til bankene. Vanligvis bruker vi å sette bolig, hytte eller bil som garanti – altså den sikkerheten banken trenger. Slik har banken mulighet til å få pengene tilbake hvis kunden misligholder lånet. På en annen side kan banken gi lån med lavere renter når du har en trygghet å tilby dem. Likevel går det an å låne små summer uten at huset, bil eller hytta må pantsettes.
Dette kalles for lån uten sikkerhet, og er mest kjent som usikret lån og forbrukslån. Å søke lån uten sikkerhet er en kort og grei prosess som du gjør enkelt og trygt over nettet.
Les vår guide om alt du trenger å vite om forbrukslån her.
Lav rente på forbrukslån
Når du er student med lite penger er det ekstra viktig å finne det beste tilbudet på markedet. Å ta seg tid til å lete rundt kan spare deg for masse penger. Derfor bør du undersøke hos flere og ikke takke ja til det første og beste.
Å søke lån er en stor beslutning, som ikke bør tas for lett på. Et forbrukslån kan virke som en rask og enkel løsning, men husk at lånet skal betales tilbake. God kontroll på økonomien er viktig for alle, og særlig for studenter som lever med stramt budsjett.
Ønsker du en bedre privatøkonomi?
Om du sliter med å få økonomien til å strekke til eller spare penger kan et godt tips være å sette opp et budsjett du følger. Les mer om hvordan du setter du opp budsjett for bedre privatøkonomi.
Eller last ned vår budsjettmal her.
Hvor mye kan du låne som student?
Beløpet du kan låne som student avhenger av flere faktorer, inkludert din økonomiske situasjon, eventuelle inntekter og bankens vurdering av din betalingsevne. Mens det ikke finnes et fastsatt maksimumsbeløp for studenter, er det viktig å huske på at evnen til å betjene lånet (inkludert renter og avdrag) vil være avgjørende for lånebeløpet.
Alternativer til forbrukslån
For studenter som trenger penger, finnes det andre alternativer til forbrukslån som kan være mer fordelaktige:
Kredittkort: Kredittkort er ideelt for kortsiktige behov. Med kredittkort får du fleksibiliteten med rentefri periode i 30 – 45 dager.
Deltidsarbeid: Å jobbe deltid ved siden av studiene kan gi deg en stabil inntektskilde uten å måtte ta opp lån.
Stipender: Undersøk muligheter for stipender som kan bidra til å dekke utdanningskostnader.
Passiv inntekt: Inntekt som krever lite til ingen daglig innsats for å opprettholde. Les mer om tips og ideer til passiv inntekt.
Har du noen spørsmål?
Å søke gjennom oss i Motty er både effektivt, trygt, gratis og helt uforpliktende! Trenger du gode råd og veiledning ringer du bare 69 36 06 66 for å snakke med en av våre hyggelige og dyktige rådgivere.