Hva er definisjonen på egenkapital?
Egenkapital er penger som du selv stiller opp med for dekke en prosentvis andel av verdien på boligen du kjøper. Du kan nemlig ikke låne hele kjøpesummen på en bolig, denne andel må du ha spart opp selv. Hovedregelen er at bankene kan låne ut maksimalt 85 % av kjøpesummen, det betyr at du må ha 15 prosent egenkapital for å ta opp boliglånet.
Hvor mye bør du ha i egenkapital for å kjøpe bolig?
Krav til egenkapital ligger på 15% av boligverdien for at man skal kunne få innvilget boliglånet. Det betyr at dersom du skal kjøpe en bolig til 2 millioner kroner, vil kravet til egenkapitalen ligge på 300.000 kroner. I tillegg må du betale alle omkostninger ved boligkjøpet selv.
Boliglån uten egenkapital?
Den vanligste måten å komme unna kravet om egenkapital er ved å søke med en realkausjonist. En realkausjonist er noen som stiller sin eiendom i sikkerhet for å hjelpe deg ta opp boliglånet. Betaler ikke kunden som avtalt, kan banken tvangsselge eiendommen som ble pantsatt for å dekke utestående gjeld.
Det er ofte foreldre som stiller som kausjonister for å hjelpe sine barn til å kjøpe sin første bolig. Dette vil da være nødvendig når en person som ønsker å kjøpe bolig ikke har spart opp egenkapital selv.
Eksempel: Nora er ferdig med studiet sitt og skal flytte ut etter å ha fått seg en fast jobb. Hun ønsker å kjøpe en bolig, men har ikke hatt mulighet til å spare opp egenkapital som kreves. Banken må då finne en annen måte å få sikkerhet av Nora. Moren til Nora – Helene – eier en bolig og kan derfor stille som realkausjonist ved å pantsette eget hus. Dette betyr at hvis Nora ikke klarer å betale tilbake låne, så vil banken ha rett til å selge boligen til helene for å dekke gjelden.